Nyårshälsning

Salve hjärtevänner och MMM-läsare!

Efter en helghälsning känns det inte mer än rätt att skriva något när det nya året närmar sig. Det ska inte vara långt men jag har en känsla av att jag måste skriva några tankar som jag haft på sistone.

Vi lever i ett land som på många sätt fortfarande är en förebild för många andra. Social medvetenhet, socialt ansvar, solidaritet, rättvisa, mänskliga värderingar och välfärd har varit stöttepelare i det svenska samhället vilket jag själv som invandrare har fått uppleva under många, många år.

Idag måste jag tyvärr säga att vårt samhälle inte riktigt mår bra. Det har hänt en hel del saker som strider mot dessa gamla och fina värderingar som jag inte tror är förlegade på något sätt. De är helt enkelt åsidosatta för ögonblicket, skulle jag vilja påstå.

Vi har tyvärr utvecklat ett snedvridet sätt att se på människor och deras värde i samhället. Vi verkar inte längre tro på att människor alltid vill göra sitt bästa. Istället tror vi att människor är villiga att utnyttja systemet och agerar därefter med straffliknande åtgärder som tvingar folk att göra saker som de inte vill göra och som oftast är fruktlösa och inte leder någonstans.

I min hälsning vill jag kort och gott slå ett stort slag för Medborgarlönen vilket jag hoppas blir något av en samhällsdebatt någon gång under 2015 och framåt då det egentligen inte är något som går att genomföra från en dag till en annan. Det är en lång process.

Tanken bakom det är att folk ska vara fullt sysselsatta och dessutom må bra. Mår folket bra då mår samhället också bra. Vi ska naturligtvis fortsätta hjälpa dem som behöver hjälp i bästa solidaritetsanda. Den hjälpen kan få en del olika skepnader i samhällstjänster som liknar dem som Arbetsförmedlingen utför idag men som inte behöver vara desamma. Tanken innebär också att tillåta människor göra vad de känner sig bra med och vad de känner gör nytta både för dem och samhället under en viss tid. Får jag göra så, kommer jag inte att spendera en del av min fruktbara tid i annat än det som gör mig glad och i längden säkert leder till något positivt.

Jag vet att omvandlingen av systemet sker inte i en handvändning. Det kan ta tid och resurser. Men om vi inte förändrar i grunden våra mänskliga värderingar och åter börjar tro på att människor vill sitt bästa och därmed samhällets bästa (låt det vara en rent idealbaserad tanke om ni vill) så kommer vi att hamna i en ställning som det kommer att vara mycket svårare att komma ifrån.

Vi måste tänka spiralen uppåt igen. Just nu går den nedåt och utvecklingen ser inte lovande ut. Vi har blivit bättre på mycket. Men vi har också gått bakåt i mycket annat och det måste vi se och reflektera över. Vi som individer kanske mår bra idag men vi måste se samhället i sin helhet. Det är inte för ingenting som våra valresultat blir mer och mer splittrade så att vi har svårt att staka ut en någorlunda säker väg till ett bättre och rättvisare samhälle. Det är inte för ingenting som främlingsfientliga krafter växer i likhet med före Andra Världskriget. Trots globaliseringen och allt vad det skulle innebära så ser det ut som att vi inte mår bättre av det och det måste vi kunna göra något åt.

Med förhoppningar om ett händelserikt 2015, med förändringar till det bättre och en välfärd som inte längre förlorar värde och istället växer till förmån för alla, önskar jag er hjärtevänner och MMM-läsare ett riktigt gott nytt år. Hoppas vi får skriva och läsa om mycket positiva saker. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The CAPTCHA cannot be displayed. This may be a configuration or server problem. You may not be able to continue. Please visit our status page for more information or to contact us.

http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://www.gabard.se/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
more...